Цьогорічна  спека ще раз нагадала усім, що річка  чи водоймище у місті це – дар Божий.

Як  же до цього дару відносяться раби Божі?

Дехто засипає заплави річок та будує  «хатинки», інші – безжально засмічують продуктами своєї життєдіяльності.

У Чернігові яскравим прикладом такого ставлення до матінки природи  є Лісковиця.

У 80-х роках минулого століття тут вздовж Лісковиці та урочища Святе земснарядом видобували пісок для спорудження мікрорайону безпосередньо під стародавніми Болдиними горами на зразок того, що побудовано по вулиці Савчука.

     Це  спотворення історичного обличчя  Чернігова і екологічно небезпечне втручання у заплаву Десни було зірвано депутатами демократичної групи «Чернігів», яка діяла у Чернігівській міській раді у 1990 – 1994 рр.

     Тисячі  кубометрів піску розтягли, частину  території біля намиву «упорядкували» дачники, а канал-водоймище так  і залишився нічийним. Хоча чернігівцям  обіцяли облаштувати місце для  занять греблею на байдарках. Щось подібне  перед цим базікали про очистку  і поглиблення річки Стрижень тим же земснарядом, а насправді добувався пісок для побудови мікрорайону на вулиці Савчука і Палацу урочистий подій біля Красного мосту.

     Сьогодні  рукотворний «Канал» або «Земснаряд»  – улюблене місце відпочинку багатьох чернігівців на яке продовжують зазіхати скоробагатьки. Вже завезено декілька тисяч кубометрів землі, які вже заросли травою. І тільки фінансово-економічна криза, мабуть, призупинила початок масової забудови.

     Тому, ніхто і не переймається якимось  облаштуванням цього дикого пляжу на «Каналі». Все одно: не сьогодні – завтра забудують.

     Тож суцільне засмічення прилеглої до «Каналу» зеленої зони вражає.

     Самі  ж відпочивальники вже звикли до цього безладу.