Сучасне життя в наш лексикон добавило не лише нові слова, а й нові хвороби. Одна з них – наркоманія. Вона, як вірус, уражає найменш захищених, здебільшого молодь. І це найстрашніше.

Чомусь сьогодні слова «молодь» і «наркотики» часто ставлять в один рядок. Чому люди вживають наркотики? Тому що хочуть щось змінити, змінити щось в собі, в своєму житті.

Через ілюзію того, що наркотики вирішать будь-які їхні проблеми, не помічають як наркотики поступово самі стають проблемою.

І проблемою не лише тих, хто їх вживає, а й оточуючих. Для вирішення цієї проблеми залучаються різні структури, але найбільше опікується цією проблемою – міліція. Саме сектор по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Чернігівського міського відділу внутрішніх справ УМВС України в Чернігівській області і займається виявленням в Чернігові злочинів у цій сфері.

Цифри свідчать, що за 7 місяців поточного року співробітниками Сектору було притягнуто 107 осіб за статтею 307 кримінального Кодексу України. «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів».

За статтею 309 Кодексу «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту – 72 особи.

За статтею 315 Кодексу «Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» – 1 особа, за статтею 317 Кодексу «Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» – 12 осіб.

Притягнуто до кримінальної відповідальності 40 осіб за збут наркотичних засобів. Вилучено 7 кілограмів 610 грамів наркосировини (маку, опію, марихуани, амфетаміну, димедролу тощо). З початку року за збут наркотиків затримувалося 30 осіб за статтею 115 кримінально-процесуального Кодексу України «Затримання слідчим підозрюваного у вчиненні злочину», з них 23 особи заарештовані, 7 відпущені на підписку про невиїзд за рішенням суду (наприклад, не досягли віку кримінальної відповідальності).

Крім того, в поточному році співробітниками Сектору була «розроблена» та затримана організована злочинна група, у складі якої перебували мешканці не лише Чернігова, а й області. Учасники групи віком від 17 до 28 років протягом двох років займалися розповсюдженням серед студентів вищих навчальних закладів та учнів шкіл міста марихуани.