В неділю, 25жовтня в Свято-Троїцькому кафедральному соборі відбулась канонізація архієпископа Чернігівського Філарета (Гумілевського). В богослужінні з цієї нагоди взяв участь митрополит Київський та всієї України Володимир (Сабодан), архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій (Полікопа), а також архієреї з різних міст України, Росії та Білорусі. Заходи з цієї нагоди розпочались о 9.30 на території, прилеглій до Свято-Троїцького собору. О 10.00 відправилась божественна літургія, після якої представники духовенства провели чин (обряд) канонізації. Рішення про висвячення архієпископа Філарета було прийняте Синодом Української православної церкви в квітні 2009 року на основі наданих єпархією документів.

Митрополит Володимир зазначив, що канонізація преосвященного Філарета є великою подією в житті не тільки православних з України, а й інших країн. Про це свідчить великий інтерес духовенства з Росії та Білорусі до цієї події – архієреї цих країн прибули до Чернігова для участі в чині канонізації.

Архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій (Полікопа) розповів, що востаннє така подія відбулась на Чернігівщині більше ста років тому – в 1905 році канонізували Святителя Феодосія, нетлінні мощі якого зараз зберігаються в Свято-Троїцькому кафедральному соборі. Він повідомив, що мощі Святителя Філарета також зберігатимуться в Троїцькому соборі.

Говорячи про історичну постать архієпископа Філарета, владика Амвросій розповів, що Філарет керував Чернігівською єпархією з 1859 до 1866 року. Архієпископ зробив великий внесок у розбудову православної Церкви на Чернігівщині. “Період служіння преосвященного Філарета в сані архієпископа є “золотим періодом” Чернігівської єпархії”, – наголосив владика. За правління Філарета в Чернігові спорудили новий корпус Чернігівської духовної семінарії, перебудували семінарський храм, створили бібліотеку. Окрім того, відремонтували майже всі храми й монастирі Чернігова.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Філарет був видатним богословом та істориком Церкви, одним із «найосвіченіших архієреїв ХІХ століття. Він є автором 160 різноманітних творів. Владика також жертвував значні кошти на благодійність, допомагав нужденним, сприяв розвитку освіти. Зокрема, завдяки його зусиллям на Чернігівщині було відкрито 848 церковнопарафіяльних шкіл, яких до цього було лише 20.

Остання путь архієпископа Філарета була праведною, переконаний владика Амвросій. Влітку 1866 року він вирішив здійснити подорож Чернігівською губернією, яка на той момент була охоплена епідемією холери. Під час оглядин єпархії Філарет захворів та після ночі передсмертних страждань віддав свій дух Господу. Знаменним є те, що після його смерті епідемія холери зупинилась – вона так і не дійшла до Чернігова.