23 листопада в обласному центрі пройшли урочисті заходи з нагоди 80-річчя утворення Чернігівської області та 210-ї річниці створення Чернігівської губернії. Почалися вони з Красної площі, де голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, заступник міністра культури України Тимофій Кохан, представники Адміністрації Президента України та інші гості свята оглянули виставку-ярмарок, презентацію районів і міст області, відвідали містечко майстрів.

Також з нагоди свята відбулося спецпогашення ювілейної марки та конвертів.

Після цього в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка відбулися урочисті збори та святковий концерт.

На святі були присутні нинішні та колишні керівники міста і області; видатні люди Чернігівщини; депутати, обрані до Верховної Ради України по шести мажоритарних округах Чернігівської області та депутати Верховної Ради минулого скликання; депутати обласної ради, делегації районів і міст області, інші почесні гості.

Розпочалися збори з урочистого внесення Державного прапору України, прапору Чернігівської області, прапорів районів та міст області, історичних Гербів повітів Чернігівської губернії.

Зі сцени були зачитані привітання жителям області, які з нагоди свята надіслали Президент України Віктор Янукович, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Він, зокрема, зазначив: історія Чернігово-Сіверської землі переконливо свідчить, що упродовж багатьох століть наш край був одним із визначальних центрів формування української нації. Саме на цій землі протягом віків відбувалися доленосні історичні події, які гартували українську націю, формували засади і традиції української державності. Чернігівщина дала Україні та світу багатьох славетних людей, талант і праця яких збагатили надбання як українського народу, так і європейської та світової цивілізації.

З літописних джерел відомі світу величні імена давньоруських князів Ярослава Мудрого і Володимира Мономаха, що правили тут; мужність і самовідданість чернігівських князів Ігоря Ольговича та Михайла Всеволодовича і боярина Федора, канонізованих до сонму православних святих мучеників.

Чернігівський край має велику минувшину, пов’язану з такими видатними подвижниками православної віри, як Антоній Печерський, Лазар Баранович, Феодосій Углицький, Димитрій Ростовський, Іоанн Максимович, Іоасаф Бєлгородський, Лаврентій Чернігівський.

Водночас, Сіверський край – не лише колиска української державності. Це земля явила Україні та світу цілу плеяду визначних особистостей – представників творчої та наукової еліти, всесвітньо відомих письменників, композиторів, художників: Миколу Гоголя, Леоніда Глібова, Пантелеймона Куліша, Михайла Коцюбинського, Павла Тичину та багатьох інших майстрів пера, чия творчість тісно пов’язана з Чернігівщиною. Чернігівські краєвиди надихали до творчості композиторів Григорія Верьовку та Льва Ревуцького, кінорежисера Олександра Довженка.

Тут пройшли різні періоди життя винахідника Миколи Кибальчича і конструктора космічних ракет Сергія Корольова, математика Георгія Вороного і академіка Олександра Богомольця.

«Ми з гордістю говоримо про здобутки і досягнення славного 80-річного шляху – шляху становлення та регіонального самовизначення, шляху випробувань часів Великої Вітчизняної війни та повоєнної відбудови, шляху поступу, врешті – розбудови Чернігівщини як невід’ємної частин незалежної Української держави», – наголосив керівник області.

У жовтні 1932 року згідно з постановою Всеукраїнського Центрального Виконкому було створено Чернігівську область як окрему адміністративну одиницю УРСР.

І саме з 30-х років Чернігівщина, яка протягом століть була територією переважно сільськогосподарського виробництва, почала розвиватися як промисловий регіон: будуються підприємства меблевої, тютюнової, переробної та енергогенеруючої галузей.

Непоправних втрат завдала Велика Вітчизняна війна, яка забрала десятки тисяч життів, скалічила сотні тисяч людських доль. Загарбники повністю знищили 75 населених пунктів та залишили частково зруйнованими 590 сіл, селищ та містечок.

«Чернігівщині судилося пережити одну з найбільших трагедій Другої світової війни – знищення окупантами більше семи тисяч мирних жителів міста Корюківки. І лише зараз, через 70 років, завдяки підтримці Президента України Віктора Януковича, ми вшановуємо жертв цієї трагедії на державному рівні», – зауважив Володимир Хоменко.

Післявоєнний час – це роки відновлення мирного життя, відродження населених пунктів та будівництво нових промислових об’єктів, закладів освіти, культури, охорони здоров’я.

Освоєння наприкінці 50-х років родовищ нафти і газу на Чернігівщині відкрило нову сторінку економічного розвитку регіону. Споруджуються такі гіганти вітчизняної промисловості як камвольно-суконний комбінат, обєднання „Хімволокно”, Чернігівський радіоприладний завод, потужні промислові підприємства у Прилуках і Ніжині. Активізується будівництво багатоповерхових житлових будівників, створюється розгалужена інфраструктура.

«Останні два десятиліття нашої історії – це роки демократичних, реформаторських перетворень задля утвердження незалежності країни, роки спільного будівництва з усіма регіонами країни сучасної Української держави.

Діяльність політичних партій і громадських рухів, нові економічні відносини, демократизація державного управління та повноважене місцеве самоврядування назавжди змінили не лише суспільно-політичні та соціально-економічні відносини, а й вплинули на якість життя громадян – повноправних учасників процесу державотворення.

Перше двадцятиріччя незалежності України запам’ятається жителям Чернігівщини шанобливою увагою до національної історії – відродженням святинь та пам’яток архітектури світового значення, народженням та розвитком підприємницької ініціативи, появою нових інфраструктурних проектів та інноваційних підприємств. Його характерною ознакою стало залученням регіону до транскордонного співробітництва, участь у європейських інтеграційних економічних та культурних процесах», – відзначив голова облдержадміністрації.

Чернігівщина сьогодні – це 22 райони та 3 міста обласного значення, які успішно розвиваються і розбудовуються. Це – земля працьовитих людей, що шанують свою історію, бережуть та відроджують національні традиції, самовідданою працею примножують багатство рідного краю.

Володимир Хоменко наголосив: Чернігівська область на сучасному етапі має значні можливості для закріплення позитивних тенденцій у промисловому секторі економіки, продовження розбудови інфраструктури, реформування медичної та освітянської галузей, подальшого розвитку культурно-мистецьких надбань.

Вона займає гідне місце в загальноукраїнському рейтингу як регіон з потужним економічним, інтелектуальним і природним потенціалом, що відкритий для інвестицій та розвитку підприємництва.

Стратегічною метою Середньострокової Програми соціально-економічного розвитку Чернігівської області на 2011–2015 роки є перетворення її в конкурентоспроможний, інвестиційно привабливий регіон з високим рівнем життя населення та комфортними умовами для гармонійного розвитку особистості.

Поєднання конструктивних сил місцевого бізнесу та громадськості, консолідування органів влади усіх рівнів задля досягнення кращого майбутнього регіону дає унікальну можливість у повній мірі використати всі соціально-економічні, адміністративно-територіальні та суспільно-політичні аспекти.

Основними ж складовими успішного розвитку є збільшення інвестиційної привабливості районів і міст, реалізація на території області інфраструктурних проектів, інтенсифікація зовнішньоекономічних зв’язків, підтримка малого та середнього підприємництва.

Чернігівщина – це регіон з величезним аграрним потенціалом, де доглянута земля віддячує щедрими врожаями дбайливим господарям. Нині сільське господарство поступово стає однією з найбільш перспективних галузей економіки регіону, в якій поєднуються передові технології та висока продуктивність праці.

За останні роки врожай зернових тричі перетинав позначку у 2 мільйони тонн. Відзначаючи цьогорічні досягнення чернігівських хліборобів, Президент України Віктор Янукович зауважив, що «цей вагомий здобуток отримано завдяки новим підходам до організації аграрного виробництва, самовідданій праці та багатому хліборобському досвіду трудівників села».

Продовжуючи збір зернових, хлібороби Чернігівщини роблять усе можливе, щоб рекордний урожай цього року досягнув трьох мільйонів тонн.

Мальовнича Чернігівщина заслужено вважається перлиною національної культури України, краєм, де високо цінується духовна спадщина, розвивається мистецтво, відроджується музейна справа. За останні двадцять років на Чернігівщині започатковано такі унікальні проекти, як культурно-мистецькі свята, фольклорні і театральні фестивалі, творчі конкурси. Успішно реалізовано низку проектів щодо збереження історико-культурної спадщини області: створення та розвиток національних історико-культурних заповідників «Чернігів Стародавній» та «Гетьманська столиця» в Батурині, відродження древнього Любеча та багато інших.

Дбаючи про розвиток гуманітарної сфери, обласна влада значну увагу приділяє удосконаленню системи надання освітніх послуг, медичної допомоги населенню, поліпшенню соціального захисту ветеранів війни та праці. Саме цій меті були підпорядковані всі проекти останніх років, спрямовані на зміцнення матеріальної бази лікувальних та профілактичних заходів, підвищення ефективності системи охорони здоров’я та поліпшення соціального забезпечення незахищених верств населення області.

Чернігівщина ХХІ століття – це також і нова якість освіти, досягнута завдяки увазі владних структур усіх рівнів до розвитку галузі. Протягом останніх років будувались нові школи і дитячі садки, наші навчальні заклади отримували сучасне комп’ютерне обладнання.

Всебічний розвиток дітей та молоді забезпечується діяльністю мережі закладів позашкільного виховання, проведенням численних різноманітних заходів з фізичного загартування.

Як зауважив Володимир Хоменко, сучасна Чернігівщина – це, насамперед, поліпшення якості життя наших людей. Тому, найголовнішим завданням органів виконавчої влади в області є сприяння соціально-економічному розвитку місцевих територіальних громад, турбота про добробут і гідні умови життя людей. Саме такими були пріоритети роботи влади за останні роки.

Складовими успіху цієї роботи є послідовна діяльність центральних та місцевих органів влади щодо модернізації економіки та розвитку сфери соціокультурних відносин, які викладені у президентській Програмі економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава».

«Глава держави наголосив на важливості ведення конкретної роботи з передачі ширших функцій і повноважень регіонам, де здійснюється більшість реформ. Саме ефективна регіональна політика має стати засобом посилення державних економічних реформ та максимального наближення її результатів до кожної людини.

Нові соціальні ініціативи Президента України стали основою організації роботи місцевих органів влади, головною метою якої вважаємо створення ефективної системи захисту населення від соціальних ризиків, утвердження довіри суспільства до державної політики, спрямованої на покращення життя громадян.

Упевнений, весь позитив, все корисне для людей, що вдалося нам зробити у регіоні за останні роки – лише початок великого шляху з відродження та розквіту нашого Придеснянського краю, всієї України», – підкреслив очільник області.

З нагоди свята голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та заступник Міністра культури України Тимофій Кохан вручили державні нагороди.