Вчора на круглому столі з’ясувалося, що депутати міськради ні до чого не мають відношення, міські чиновники нічого не робили – це все інші, а у майбутніх політичних заворушеннях в Чернігові буде винен виконком, який повністю контролює міський голова. Саме такі висновки можна було зробити, слухаючи учасників круглого столу “Чи є обґрунтованим підняття тарифів у міському транспорті Чернігова?”, який відбувся в прес-центрі “Пряма мова”.

Головною особливістю цього заходу було те, що у ньому взяли участь чиновники міськради та депутати, і присутні змогли з’ясувати їх ставлення та думку стосовно цієї “гарячої” теми.

Зацікавлені у підвищенні тарифів особи намагалися довести, що цей процес неминучий. Цікаво, що вони відкинули тезу, запропоновану організаторами, про те, що в нашому місті на сьогодні одна з найнижчих середня заробітна плата в Україні, а вартість проїзду у транспорті одна з найвищих. Організатори надали порівняльну таблицю вартості проїзду у міському транспорті в різних містах України.

Присутні так і не змогли зрозуміти за яким критерієм відбувається розрахунок вартості проїзду. Наприклад, не зрозуміло яким чином визначається пасажиропотік на майбутніх маршрутах, а потім контролюється кількість пасажирів, що користувалися транспортом на цих маршрутах. Складається враження, що “чиновникам від мерії” та власникам транспортних підприємств вигідно занижувати ці цифри при попередньому розрахунку, щоб отримувати прихований прибуток.

Цікаво, що ті що виступають за підвищення тарифів як завжди жодним чином не бажають обґрунтувати чи буде підвищено якість транспортних послуг.

Найбільш за все “сподобалася” позиція народних обранців. Депутат від “Сильної України” є одним з тих, хто не приховує свою зацікавленість у підвищенні тарифів і навіть називає бажану вартість проїзду з розрахунку: 1 квиток = 1 л пального, тобто щоб проїхати на маршрутці ми мусимо заплатити 8-9 грн.

Захисники підвищення тарифів постійно зверталися до європейського та російського досвіду, але чомусь порівнювали вартість проїзду, а не рівень життя.

Депутати від опозиційних партій у майбутньому підвищенні тарифів на проїзд звинуватили міськвиконком і особисто міського голову. Як один з них підкреслив: депутати за підвищення тарифів не голосують.

Практично загальну думку депутатів озвучив представник “Громадянської солідарності”, який узагальнив, що якщо депутатам обґрунтують, що підвищення тарифів потрібне, то вони з цим погодяться.

Найбільш цікава дискусія розгорнулася наприкінці круглого столу, коли представник громадськості і один з організаторів торкнулися теми надприбутків підприємств-переможців конкурсів, господарі яких мають як було наголошено в залі близько 3 тисяч доходу з кожного автобуса щомісяця, а в іншому прикладі наводилося, що кожен водій наприкінці зміни кудись має здати 500 грн. Найбільш цікаво те, що ні представники міської влади, ні власники автопідприємств публічно не спростували ці цифри і не назвали їх абсурдом.

В ході круглого столу в ряді виступів прозвучало здивування позицією місцевої автоінспекції, яка “не помічає” порушень норм перевезень у невеликих автобусах, де часто окрім 17 зайнятих місць більша частина пасажирів стоїть. Навіть не час пік достатньо звернути увагу на значну кількість мікроавтобусів, у яких кількість пасажирів значно перевищує кількість місць. Така “незрячість” представників ДАІ наводить на роздуми і навіть змушує шукати якісь корупційні складові.

На цьому ж круглому столі наводився такий факт: за декілька років на маршруті “Вокзал-Ринок “Нива” зникли великі автобуси і зараз перевезенням пасажирів займаються лише автобуси № 12, які створюють затори на зупинках або грають “в салочки”.

Тема піднята в ході круглого столу про підняття тарифів на проїзд – “Це необхідність чи надприбуток перевізників” – мабуть вже вимагає детального вивчення правоохоронними органами. Особливо зараз, коли наслідки від дій або бездіяльності міської влади можуть призвести до значних політичних катаклізмів у місті. І навіть до “транспортного майдану”. Те, що озвучена інформація не є необґрунтованою доводить принаймні той факт, що перевізники які постійно скаржаться на нерентабельність фактично знаходяться в стані конкурентної боротьби один з одним завойовуючи найбільш вигідні напрямки транспортних маршрутів у Чернігові.