Відбірковий тур проекту «Стань Лідером» студії Шустера, що проходив у нашому місті з 17 по 19 жовтня цього року, наглядно продемонстрував як наявний розумовий потенціал Чернігівської молоді, так і прагнення молодих Чернігівців до самореалізації та самовдосконалення.

Другий  відбірковий день розпочався об 11.00 годині у приміщенні все того ж Чернігівського державного інституту економіки і управління.

Організатори  проекту люб’язно запросили учасників  туру до однієї з аудиторій інституту, далі стисло описали порядок денний та побажали успіху потенційним лідерам у конкурентній боротьбі за місцем під сонцем. За словами одного з організаторів відбіркового туру Діми Карпачева, кінцева мета проекту полягає у тому, щоб зібрати справжніх лідерів віком від 18 до 40 років зі всіх куточків нашої держави для участі у реаліті шоу Шустер Студії, реалізація якого запланована на осінь 2010 року.

Для розігріву організаторами відбіркового туру було запропоноване масове знайомство кожного учасника один з одним. Дуже цікава ідея з погляду на те, що дана обставина дає можливість кожному реально оцінити свої шанси на перемогу та побудувати реальний план дій, іншими словами – вибудувати тактику, з якою кожен буде намагатись  як  з найкращої  сторони  проявити свої лідерські навички в противагу іншому лідеру. Тобто, з цілковитою впевненістю можна стверджувати, що «проінтелектуальність» даного проекту дуже швидко призведе до його популярності серед широких народних мас, ментальність яких просто «кишить» центральною темою сучасного українця – «у сусіда машина краща, у його жінки целюліта менше і джинси за 300 баксів; єдина радість від сусіда – бачити його в гробу за штуку триста». Вибачайте за такий каламбур, але такі вже реалії нашого життя і тут нічого не вдієш, наш менталітет бере своє.

Діма Карпачев, як потенційний Савік Шустер, для знайомства учасників туру один з одним запропонував прищепити бейджики з вписаними власними іменами та міні досьє, яке кожен учасник заповнив на стільки, скільки було у нього бажання перемогти у відбірковому турі. У досьє значились такі пункти як: найбільше досягнення, мрія, що Ви цінуєте у людях, що Ви цінуєте у собі і з якою твариною Ви себе асоціюєте. Забігаючи наперед, скажу, що були і президенти у нас, і космонавти, і просто люди з реальними цілями у житті. Знайомство учасників туру тривало близько 40 хвилин і за цей час потрібно було з кожним поспілкуватись, задати декілька питань   (нагадаю, що кількість учасників варіювалась в межах 25-30 чол.) та, по можливості, зробити короткий аналіз співрозмовника, що, в принципі, було й зроблено в когось краще, а в когось гірше.

Далі  за задумом організаторів увесь  лідерський колектив потрібно було розділити  на 3 групи, щоб дати можливість кожній групі запрезентувати певний проект будь-якого формату і найголовніше, щоб він сподобався Савіку Шустеру у неділю 18 жовтня при прямому включенні з Києвом. Нагадую, що саме лідер групи, який буде робити презентацію проекту, буде мати шанс отримати омріяну путівку до наступного етапу проекту Шустер Студії «Стань Лідером», що відбудеться у Києві.

То  ж розділивши згаданий колектив на 3(три) команди, орієнтовно по 10 чоловік, організатори туру дали змогу розпочати  Чернігівським лідерам  втілювати  свої задуми щодо реалізації власного мегавибухового проекту. Понад годину тривала робота кожної з груп, внаслідок чого ми отримали 3(три) проекти, по одному від кожної групи. Але це вже кінцевий результат, якому передували напружені хвилини творчої та професійної наснаги кожного з учасників туру. По суті проект мав виглядати як бізнес-план, в стислому описі якого мали б міститись основні розділи подібного документу. Враховуючи велике бажання учасників туру та їх відносно невеликий досвід складання подібних документів, ми отримали міні бізнес-плани, які складались приблизно з трьох розділів. Можна згадати, що до міні бізнес-планів запропонованих проектів в основному входили такі розділи як: опис проекту, фінанси проекту та суспільна потреба запропонованого проекту, його орієнтованість та призначення.

Коли проекти наших лідерів були вже майже підготовлені для презентації, єдине, що залишалось учасникам туру, так це обрати одного лідера з кожної із трьох команд для подальшої презентації проекту і для участі у проекті «Стань Лідером» студії Шустера. Такий «природній» відбір, у кожній з груп був забезпечений голосуванням всередині групи… Таким чином визначились перші «фіналісти» відбіркового туру. Хоча це не єдиний  приємний сюрприз того дня, адже згодом виявилось, що організатори залишили за собою право обрати на свій розсуд  другого представника від кожної групи, так би мовити, помічника. Але, як стало зрозуміло згодом, не просто помічника, а реального опонента, який так само повинен був презентувати той самий проект, але по-своєму.

Отже  першими до доповіді на тему «мій проект найвибуховіший» запросили  лідерів  групи №1 Ігора та Павла (прізвища учасників на бейджиках не значились). Першим виступив Павло, він стисло зробив опис заходу і підкреслив його головну мету. Взагалі ідея була не новою: хлопці розповіли про проблему дозвілля  малих Чернігівців, що начебто дітям та підліткам нікуди подітись після занять у школі чи в університетах… Внаслідок чого зростає рівень наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління серед молоді – тобто поширюються негативні явища у нашому суспільстві. Павло та Ігор знайшли вихід із ситуації, запропонувавши рекламу спортивних секцій, тим самим пропагуючи здоровий спосіб життя. Погоджуюсь, що ідея хороша, хоч і не нова. Проте, як я вже казав, на цьому сюрпризи від організаторів не закінчились. Не достатньо було запрезентувати той проект, потрібно було протягом наступних трьох місяців цей проект ще й втілити у життя. Тож лідерські навички нашим конкурсантам таки доведеться проявити на ділі. Хлопці, успіху Вам! І щоб остаточно розібратись хто з хлопців на наступний день повинен був у костюмчику при галстуку перед Савіком Шустером робити презентацію проекту, аудиторії довелось  обирати самостійно. Малось на увазі, що той з конкурсантів, який отримає більшу підтримку залу – проходить далі. А виглядало це так. За хлопцями позаду вистроювалась черга прихильників (як черга за хлібом). І врешті переміг той конкурсант, у кого за спиною кількісно опинилось більше прихильників. От і все.. Від групи № 1 міні-перемогу святкував Ігор.

Група № 2 запропонувала в рамках Євро 2012, що пройде в Україні, створити мегаінформаційний портал нашого північного регіону, який би дав змогу інтуристам більш детально ознайомитись із українським колоритом, українськими традиціями, стравами, вбранням, культурною спадщиною…

Ну  що сказати… Молодці! Потрібно тим  іноземцям хоч якось показати, що Україна – це не Росія, а окрема держава із славними традиціями, які шануються. Від групи №2 лідерами виступили Катерина та Ігор (інший Ігор). Як стало традиційно, картина повторилась і аудиторії довелось знову зробити свій вибір на користь того чи іншого лідера. Як згодом виявилось, Катерина лише на 1(один) голос випередила свого товариша по команді Ігора. І саме їй на наступний день довелось відстоювати командну ідею перед Савіком Шустером на прямому включенні.

Третя група до розробки проекту підійшла найпрофесійніше, так як виявилось, що напрацювання по проекту вже були. Ідею Сергія,що завітав до нас з  Прилук, команда підтримала одностайно. Пропонувалось створити «ОСББ» (Об’єднання Співвласників Багатоповерхових Будинків), як альтернативу сьогоднішнім ЖРЕДам (ЖЕКам) в структурі реформування житлово-комунального господарства. Знаючи гостру проблему у сфері житлово-комунальних послуг, така реформа є вкрай необхідною. Голосування було лише останньою формальністю, яку потрібно було зробити. Сергій досить легко переміг свого товариша – Ігора(третій Ігор) і став третім лідером після Ігора та Катерини.

Так закінчився другий день відбіркового туру. Та напевно варто підкреслити, що серед учасників трьох груп були люди, що представляють різноманітні громадські організації, політичні партії, громадські об’єднання. Так на цьому заході були присутні представники Чернігівського осередку «Фронт Змін» –  Костянтин Камінський, Юлія Дайнеко. Ігор Манойло з ЧДПУ МГО «Апельсин», Марина Павленчик з ВМГО «Демократичний альянс», Олександр Бондарев як представник руху «Народна самооборона» і активісти нового громадського руху Чернігова «Громадська ініціатива Чернігова» Павло Чемериський та Ярослав Бечко.